E-gazete/Arşiv
Bayiler
İletişim
Abone Ol
Üye Girişi
Հայերէն
English
Ara
Hay Toplum
Yazarlar
Kitap/Kirk
Hrant Dink
Agos Gündem
Türkiye
Ermenistan
Dünya
Yüzler/Hikayeler
İnsan+Hakları
Bir Zamanlar
Kültür Sanat
Yaşam
Kategoriler
Agos Gündem
Türkiye
Ermenistan
Dünya
Yüzler/Hikayeler
İnsan+Hakları
Bir Zamanlar
Kültür Sanat
Yaşam
E-gazete/Arşiv
Bayiler
Hay Toplum
Yazarlar
Kitap/Kirk
Hrant Dink
İletişim
Ara
Հայերէն
English
☰
☰
Agos Gündem
Türkiye
Ermenistan
Dünya
Yüzler/Hikayeler
İnsan+Hakları
Bir Zamanlar
Kültür Sanat
Yaşam
Ara
E-gazete/Arşiv
Bayiler
Hay Toplum
Yazarlar
Kitap/Kirk
Hrant Dink
İletişim
Abone Ol
Üye Girişi
English
Հայերէն
Yemek
etiketli haberler
Karslı ve Gümrülü kadınlar aynı mutfakta
Kars mutfağı ile Gümrü mutfağı arasındaki benzerliklere odaklanan ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ projesi kapsamında, belgesel filmin ardından bir de kitap yayımlandı. Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü İhsan Karayazı ile Armine Avetisyan üstleniyor. ‘Sofranız Şen Olsun’ kitabının yazarı Takuhi Tovmasyan da projede danışman olarak yer aldı. Projenin koordinatörlerinden İhsan Karayazı’yla ‘Beraber Az mı Tuz Ekmek Yedik’ kitabı hakkında konuştuk.
12 Ocak 2018
Vartan Estukyan
Gelenler ve kalanlarla Anadolu’nun yemek hafızası
Yemek kültürü ve adil gıda hareketlerinin içinde çalışırken bir araya gelen Raife Polat ve Ayfer Yavi, göçlerle şekillenmiş Anadolu’daki halkların yemeklerini, aile anıları ve büyüklerden kalan tariflerle bir araya getirdi ve ortaya ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu – Kardeş Mutfaklar’ çıktı. Geçtiğimiz haftalarda Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap, ‘Anadolu mutfağı’ olarak tanımlanan ve genellikle bir bütünmüş gibi algılanan bu mutfağa bir adım geriden bakarak, hem yemeklerin kökenini hem de hikayelerini keşfe çıkıyor. Macarlar’dan Tatarlar’a, Selanik’ten Rodop’a uzanan göç ve yemek hikayelerinin yanına yüzyıllardır bu topraklarda yaşayanlardan Sefarad, Ermeni, Rum, Kürt, Alevi yemekleri ekleniyor. Yavi ve Polat’la hem yemeğin hafızasını hem de kitabın yolculuğunu konuştuk.
18 Temmuz 2017
Gözde Kazaz
Ermenistan’ın ünlü şefinden ‘mutfak’ta işbirliği çağrısı
Hrant Dink Vakfı Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu ile Yerevan’a giden serbest gazeteci Tarkan Kaynar, Ermenistan’ın ünlü şeflerinden Setrak Mamulyan ile Ermeni ve Türk mutfaklarının ortak özellikleri ve yemek tarihi hakkında konuştu.
7 Nisan 2017
Tarkan Kaynar
Hrant Dink Vakfı’nın ajandası çıktı
Hrant Dink Vakfı’nın 2010’dan bu yana yayınladığı, Türkçe, Ermenice ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanan ajandası çıktı. Ajandanın bu yılki teması ‘yemek’.
16 Aralık 2016
Haber Merkezi
Görevimiz: Yerevan’da yemek
Türkiyeli iki gurme Yerevan’daydı. Alin Ozinian onlarla birlikte gezdi, Ermenistan yemeklerini ve Yerevan’ın nasıl bulduklarını sordu. Ortaya Türkiye ve Ermenistan’ı bir kez daha buluşturan renkli bir sohbet çıktı.
18 Kasım 2016
Alin Ozinian
Lezzet, moda ve sanat aynı sokakta
Şişhane ile Galata arasındaki Müellif Sokak’ı ‘Kameleon’ adlı projesiyle yeniden canlandıran Hacer Sayman, bu yeni girişimle ilgili heyecanını paylaştı.
20 Mayıs 2016
Julia Kütnaroğlu
Sedefdjian, en genç Michelin’li şef oldu
Fransa’da yaşayan 21 yaşındaki Julia Sedefdjian, ülkesinde Michelin yıldızını elde eden en genç aşçı oldu.
2 Mart 2016
Arto Tezel
‘Modern devlet ile mutfak birbirlerine göbekten bağlı’
Mutfağın siyaset ve tarihle ne kadar iç içe olduğunu anlatan Burak Onaran, “milli” mutfak kurgusundan domuz eti tartışmalarına, yemeğin sadece savaş, diplomasi, ya da propaganda ile değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet ve milliyetçilik, tüketim gibi kavramlarla ilişkisine değiniyor.
25 Aralık 2015
Alin Ozinian
Yemeğin terbiyesi kültüründe saklı
Çiya Yemek ve Kültür dergisinin 10. yılında, Kadıköy’deki Çiya Sofrası’nın kurucusu Musa Dağdeviren ile konuştuk. Yemeğin kültürel açıdan taşıdığı önemi vurgulayan Dağdeviren, yemek kültürümüz hakkında bilmediklerimizi, yanlış bildiklerimizi ve bu kültürün yok olup gitmesini önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.
24 Temmuz 2015
Handan Özkan
Bu sofrada kavganın yeri yok
Birbirlerini kapalı sınırın ardındaki yabancılar olarak gören Gümrülü ve Karslı kadınlar ‘Beraber Az Mı Tuz Ekmek Yedik’ başlıklı yemek atölyesi kapsamında bir araya gelerek, yemek yaparken dostluk kuruyor. Bu kadınlar ortak bir tarih görüşünde uzlaşamasalar da, ortak bir yemek tarifi oluştururken, misafiri aç bırakmamak adına kendi tariflerinden taviz vermeye hazır.
27 Haziran 2015
Lora Sarı
"Siz bu toprakların asli çocuklarısınız"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çarşamba akşamı Ankara’da azınlık Ermeni, Rum, Süryani, Keldani, Bulgar ve Musevi kurumlarının temsilcileriyle biraraya geldi.
12 Şubat 2015
Yetvart Danzikyan
Zencefil Adam’ın atası olan Ermeni keşiş
30 Aralık 2014
Emre Can Dağlıoğlu
Yılbaşı bahane topik şahane
Topikçi Musa Usta, pazar hariç her gün, kar-yağmur demeden öğlen 2’den akşam 8’e kadar Pangaltı’nda Eşref Efendi Sokak’ın başında. Büyükçe topiklerini tanesi 8 liradan satıyor, yurt dışına götürmek isteyenlere vakumlu paket yapıyor.
27 Aralık 2014
Elif Atalay
Galatasaray’da burgerin yeni adresi: TomTom
Galatasaray’da yeni açılan TomTom, hamburger yapmanın ekmek arasına irice bir köfte koymaktan ibaret olmadığını bizlere tekrar hatırlatıyor. Etin doğru sos ve ekmekle buluşmasıyla ortaya çıkan lezzetin sırrını, aşçılık macerasını ve ortağı Can Burak Sarıgül ile birlikte işlettikleri TomTom’u, ustası Sasun Estukyan’la konuştuk.
19 Aralık 2014
Emre Can Dağlıoğlu
Futbol diplomasisi olmadı, mutfak diplomasisi verelim
Geçen günlerde gerçekleşen ‘Mutfak Diplomasisi’ başlıklı etkinlik, kilitlenmiş sınırlarla birbirinden ayrışmış Türkiye ve Ermenistan toplumları içerisinde mutfak ve yemek kültürü yoluyla yeni bir diyalog kanalı aralama çabasıydı.
19 Kasım 2014
‘Tahta Kaşık’lar Kapalıçarşı’da şıkırdıyor
Haftalardır birileri kulağıma hep aynı yeri fısıldıyor. Kapalıçarşı’daki bu lokantayı görüp görmediğimi soruyor, yemeklerini tatmamışsam çok şey kaybettiğimi anlatıp duruyorlar. Bu küçük esnaf lokantasını diğerlerinden farklı kılan neydi? Anlamak için ilk fırsatta Kapalıçarşı’ya gittim ve ev yemekleri yapan ‘Tahta Kaşık’ı ziyaret ettim.
7 Kasım 2014
Yemeğin harikalar dünyasından içeri
24-25 Ağustos’ta Kopenhag’da yapılan yemek festivali Mad Food’u Gram’ın şefi Esra Acar izledi, izlenimlerini Agos’a yazdı.
13 Eylül 2014
Abone Ol!
Agos'a abone olarak destek olabilirsiniz. Abone ol, hediye et, askıya abonelik bırak.